Taalniveau B1 is geen ‘jip-en-janneketaal’

JipIk hou er niet zo van als mensen het over ‘jip-en-janneketaal’ hebben als ze het over helder, begrijpelijk taalgebruik hebben. Het komt op mij wat denigrerend over, wat negatief. Alsof je het tegen kleine kinderen hebt. Toch wordt taalniveau B1 vaak (ten onrechte!) jip-en-janneketaal genoemd. Zullen we daar mee ophouden?

Wat is taalniveau B1 dan wel?
Taalniveau B1 is eenvoudig Nederlands. De Raad van Europa heeft een meetmethode gemaakt om het taalniveau van mensen en teksten te meten. Dat heet het Common European Framework. De niveaus lopen van A1 (heel simpel taalgebruik) tot C2 (heel ingewikkeld taalgebruik). 95% van de mensen begrijpt taalniveau B1. Zelfs als je geen hoge opleiding hebt gehad. Ook mensen die wel een hoge opleiding hebben gehad, worden het liefst in dit eenvoudig Nederlands aangesproken. Dat komt omdat het makkelijk leest. Er worden korte, actieve zinnen gebruikt en moeilijke woorden worden zoveel mogelijk vermeden. Toch schrijven de meeste organisaties nog altijd op taalniveau C1.

Als je het mij vraagt….
Ik vind dat je taalniveau B1 altijd en overal kunt gebruiken. Ik kan me nog herinneren dat ik vers van school als hypotheekadviseur begon en de standaardofferte van mijn werkgever las. Daarin stond bijvoorbeeld: “Wij kunnen deze offerte gestand doen onder de volgende ons conveniërende voorwaarden”. Waarna een opsomming volgde. Toen ik dat veranderde in meer begrijpelijke taal (“Voordat wij u de lening kunnen verstrekken, hebben we het volgende van u nodig…”) kreeg ik op mijn kop omdat juristen juist lang over die offertetekst nagedacht hadden. Niet lang genoeg naar mijn zin!

Later heb ik het nog eens ervaren toen ik bij een notaris werkte. Als er iets NIET op taalniveau B1 geschreven is dan zijn het wel notariële aktes. Kijk alleen maar naar het begin van de gemiddelde akte: “Heden…….(datum)…. verschenen voor mij…” Wie zegt er nu nog ‘heden’?

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Hoe kijk jij tegen B1 aan? Of vind je jip-en-janneketaal juist wel een goede benaming? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.