Vacatureteksten: een lijst kwalificaties of een medewerker die bij je past?

Wat hebben vacatureteksten met klant- of lezersgericht schrijven te maken? Wie mij al wat langer volgt, weet dat ik fan ben van Simon Sinek en zijn ‘Start with why-methode’. Ken je het verhaal van Sinek nog niet, bekijk dan vooral zijn presentatie over de Gouden Cirkel eens. Hij duurt maar 18 minuten.

Sinek zegt dat veel bedrijven zich richten op WAT ze doen en soms op HOE ze het doen maar dat de meeste bedrijven niet (meer) weten WAAROM ze iets doen. En juist dat WAAROM zorgt voor een leiderschapspositie en loyale klanten.

Een zinnig verhaal als je het mij vraagt. Er bestaan immers bijna geen producten of diensten meer die je niet voor ongeveer dezelfde prijs en dezelfde condities ergens anders kunt kopen. Waarom zijn jouw klanten dan jouw klanten? En daaruit voortvloeiend: waarom zijn jouw medewerkers jouw medewerkers? Omdat je keurig iedere maand salaris betaalt of omdat ze zich kunnen vinden in jouw WAAROM?

Wat heeft dit met vacatureteksten te maken?
Een bedrijf is in mijn ogen een groep mensen die gezamenlijke waarden en overtuigingen hebben. En ja, die mensen leveren producten of diensten. Als je de logica van Sinek (en van mij!) volgt dan is het dus niet je doel om mensen aan te nemen die puur de vaardigheden hebben die jij nodig hebt, maar is het je doel om mensen aan te nemen die geloven wat jij gelooft.

Maar hoe gaat het meestal? We stellen een lijst met kwalificaties op voor een vacature en verwachten dat de persoon die aan al die kwalificaties voldoet de beste kandidaat is. Waar het om draait is hoe we die advertenties schrijven. Ze gaan allemaal om het WAT en niet om het WAAROM. Ook vacatureteksten verdienen dus aandacht!

Medewerkers die bij je passen, vormen een garantie voor succes. Het doel is om mensen aan te nemen die dezelfde passie voelen voor jouw WAAROM. Hard werken en zoeken naar de beste oplossingen doen ze dan namelijk niet voor jou maar voor zichzelf. Bedrijven die goed weten wat hun WAAROM is, zijn structureel beter in staat om hun medewerkers te inspireren. Het is ook niet voor niks dat bedrijven waar we zelf als klant graag zaken mee doen vaak ook de beste werkgevers zijn.

Zullen we daarom eens stoppen met zinnen in vacatureteksten als “Wij willen u erop attent maken dat wij alleen reageren op serieuze kandidaten die voldoen aan alle gevraagde kwalificaties”?

Bovendien is die tekst niet bepaald lezersgericht opgesteld maar daar kom ik een volgend blog nog wel op terug;-)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.