Het nut van tussenkopjes

Structuur aanbrengen in teksten wordt steeds belangrijker. De gemiddelde lezer (klant!) leest uw tekst niet maar scant hem bij voorkeur alleen. Als schrijver is het dus uw taak om het scannen voor uw lezer zo makkelijk mogelijk te maken. U brengt dus structuur in uw teksten aan waarmee u uw klant door de tekst heen helpt. Dat kunt u doen met tussenkopjes.

Hoe tussenkopjes bijdragen aan de leesbaarheid van een tekst

Misschien heeft u zelf wel eens ervaren hoe het is als een tekst als een lange lap letters en woorden aan u gepresenteerd wordt. De moed om de hele brief of het hele voorstel te lezen zakt je dan al meteen in de schoenen. Ik bedoel een tekst als dit voorbeeld.

Tekst zonder tussenkopjes

Een tussenstap: de themakop

U helpt uw lezer al een eind op weg door tussenkopjes tussen de tekst te plaatsen. Iedere alinea behandelt 1 onderwerp en uw tussenkop beschrijft waar de alinea over gaat. Een alinea die gaat over het verstrijken van de rentevastperiode van een hypotheek, beschrijft u dan in algemene zin met de tussenkop ‘hypotheekrente’. In dit voorbeeld ziet u wat ik bedoel:

Tekst met themakopjes

De ideale situatie: een boodschapkop of kernzinkop

Zo’n tussenoplossing biedt al iets meer houvast maar het is nog steeds niet zo dat uw lezer al scannend de belangrijkste boodschap uit uw brief of voorstel kan halen. Dat bereikt u wel door boodschapkoppen of kernzinkoppen te gebruiken. Bij goed gebruik van dit soort koppen zou uw lezer alleen door het lezen van de alineakopjes moeten kunnen begrijpen wat uw belangrijkste boodschappen zijn. Natuurlijk staat de rest van de tekst er ook niet voor niks. Maar zelfs al zou uw lezer uw brief of voorstel alleen maar vluchtig scannen, dan weet hij wat u van hem wilt of wilt vertellen. Weer een voorbeeld:

Tekst met boodschapkopjes

Meer weten?

Wilt u ook meer effect bereiken met uw teksten? Bel of mail mij dan eens vrijblijvend voor een afspraak. U bereikt mij op 06 48 76 79 96 of via info@kristaalhelder.nl. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.