Advocaat: formuleer in normaal, eigentijds Nederlands

Die boodschap was te horen op het Jonge Balie Congres 2016. Het congres van de belangenbehartiger voor jonge advocaten in Nederland.

Niet iedereen was het daar overigens over eens. Dagvoorzitter Jort Kelder wil graag het archaïsch taalgebruik onder advocaten in stand houden. Advocaten die ingewikkeld en formeel formuleren zijn namelijk een dankbaar doelwit van journalisten.

Het congresthema van dit jaar was taal en communicatie, de titel van het congres ‘Meesterlijk gesproken.’

Een pleitbezorger voor eigentijds Nederlands in de rechtszaal

Iemand die over taalgebruik in de advocatuur een uitgesproken mening heeft, is Maarten Feteris, president van de Hoge Raad der Nederlanden. Al sinds zijn inauguratie pleit hij voor het gebruik van eigentijds Nederlands. In de rechtszaal en daarbuiten. Feteris onderstreept zijn betoog met voorbeelden van ‘togataal’. Uitdrukkingen als zulks of ergo worden door de meeste beroepsgroepen al lang niet meer gebruikt. Behalve door advocaten.

Het zal niemand verbazen dat ik het volledig met Feteris eens ben. En wel om de volgende reden: in een rechtszaak heb je als advocaat een belangrijk doel en dat is de rechter overtuigen. En geloof het of niet maar zelfs rechters zijn net mensen. Zeker, veel rechters zullen best pleidooien begrijpen die op taalniveau C2 opgesteld zijn. Maar de meeste rechters zijn net als u en ik het meest vatbaar voor begrijpelijke taal in eigentijds Nederlands. Het menselijk brein heeft toch de neiging om te ‘verdwalen’ in ingewikkelde zinsconstructies en plechtig taalgebruik. En dat heeft niets te maken met intelligentie.

Ook lang argumenteren en daarbij in herhaling vallen, raadt Feteris beginnende advocaten af. Formuleer kernachtig, zo laat je zien dat je de zaak goed overziet.

Wat mij nog altijd interesseert is de vraag wat advocaten ervan weerhoudt om in eigentijds Nederlands te schrijven en praten. Zeker de jonge advocaten die ik ontmoet heb, zijn er vaak helemaal het type niet naar om verheven en onnodig ingewikkeld te communiceren. Zijn ze bang niet voor vol aangezien te worden? Is het een kwestie van ‘Wie met pek omgaat wordt er mee besmet?’ Dat zou ik nou nog wel eens uitgezocht willen hebben. Medestanders?

advocaat

Een reactie op “Advocaat: formuleer in normaal, eigentijds Nederlands

  1. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be interesting to read through articles from other writers and use a little something from other sites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.