Spelling kan veel eenvoudiger

Quote over spellingDaarover discussieerden Maurice de Hond en neerlandicus Wim Daniëls vorige week in het programma Pauw. Maurice de Hond ziet graag dat spelling van ei en ij of au en ou voortaan nog maar op een manier geschreven wordt.

Waarom wil hij de spelling veranderen?

Maurice de Hond heeft zelf nieuwe scholen opgericht en ziet veel verschillende scholen van binnen. Hij constateert dat er steeds meer kinderen van verschillende achtergronden zijn. Ook verandert de wereld waarin onze kinderen opgroeien steeds sneller. Dat brengt een grote druk voor leerkrachten met zich mee.

Vaak wordt er geroepen dat er op scholen meer aandacht voor dit of dat zou moeten zijn. Maar bijna nooit voert men de discussie wat er dan af zou kunnen.

Volgens Maurice de Hond moeten we dus kijken wat er uit het taalonderwijsprogramma zou kunnen om onze kinderen beter voor te bereiden op de toekomst.

Wat als we nu spelling iets minder pioriteit geven waardoor er bijvoorbeeld meer tijd is voor spreken in het openbaar of programmeren?

Wim Daniëls: ‘Er mag inderdaad wel iets veranderen aan spelling maar dit zijn futiliteiten.’

Volgens Wim Daniëls zijn er wel belangrijker zaken aan te pakken dan de discussie over een au of een ou. Hij is het dus in de basis wel eens met Maurice de Hond dat er iets aan de spelling veranderd mag worden.

Hij vindt alleen dat je andere dingen eerst moet aanpakken. Als voorbeeld noemt hij de veelheid aan schrijfwijzen van de ee-klank (12!) in het Nederlands.

En ja, als je dit voorbeeld ziet, snap je meteen weer waarom Nederlands zo’n moeilijke taal is:

reep – diner – repen – filet – café – survey – laesie – rendez-vous – essay – salonfähig – baby – trainen.

Worden ze het eens over veranderingen in de spelling of niet?

Waar Daniëls en De Hond het in ieder geval dus over eens zijn, is het feit dat er best iets mag veranderen aan spelling. Ze zijn het alleen niet eens over de prioriteiten daarin.

Volgens Daniëls is er op Nederlandse scholen 7 uur nederlandsetaalonderwijs per week waarvan slechts 1,5 uur gereserveerd is voor spelling. De Hond werpt nog tegen dat argumenten om iets in het onderwijsaanbod te verminderen altijd op verzet stuiten.

Wat is de mening van ‘yours truly’?

Veel mensen kennen mij als een taalnazi (excusez le mot). Als ik zie dat iemand pannenkoek verkeerd spelt, zal ik a) niet nalaten om hem of haar dat te laten weten en b) geef ik er ook nog eens de uitleg bij waarom het met een tussen-n is. Ja, ik weet het, ik ben een vervelend mens.

Toch kan ik wel mee in de argumenten van zowel Maurice de Hond als Wim Daniëls. Taal evolueert immers ook. Gelukkig hebben we het niet meer over vleesch en menschen in ons dagelijks taalgebruik.

Dus ja, kijken naar prioriteiten in het taalonderwijs is op zich niet slecht maar laten we dan wel kijken naar echt grote issues. En dat is volgens mij niet zozeer het verschil tussen au en ou.

 

Een reactie op “Spelling kan veel eenvoudiger

  1. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be interesting to read through articles from other writers and use a little something from other sites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.